Ékszerek gondozása, karbantartása

IMG_2449 (1)
Gaura Pearls ékszerek

Az igazgyöngyök szerves anyagokat tartalmaznak, amelyek kiszáradhatnak és elbomolhatnak, ezért a gyöngyöknek megvan a bizonyos élettartama, ami után a gyöngyök halványodni, hámlani kezdenek és végül megsemmisülnek. Ez azt jelenti, hogy különös figyelmet kell fordítani annak biztosítására, hogy a gyöngyök szépek maradjanak és több száz évig is viselhető legyen.

Először is gyöngyös ékszereket viselnie kell, hogy megakadályozza a korróziót. Ha egy személy gyakran hord gyöngyöt, akkor az izzadságmirigyek állandó hatásának vannak kitéve (az izzadságnak savas reakciója van). Ez lelassítja a gyöngyök kiszáradásának folyamatát, és elősegíti az erodált rétegek felhígulását, amelyeket fokozatosan eltávolítanak, miközben a gyöngy megőrzi fényét. 

A drágakövet védeni kell a hevítéstől és a nyílt tűztől (mivel a gyöngyök 2% vizet tartalmaznak, megrepedhetnek és elveszíthetik csillogásukat). Tartsa távol a savas támadásoktól, érdesanyagoktól és kozmetikumoktól.

A gyöngyöket időnként  mossa le majd törölje szárazra.

Kerülje a gyöngy nedves vagy száraz helyen való tárolását, valamint a közvetlen napfényt illetve az ütődéseket. Fürdés előtt vegye le a gyöngyös ékszereket. Kerülje a parfümök, tisztítószerek, alkoholos fertőtlenítők, olajok vagy agyagok gyöngyökkel való érintkezését.

Ékszerek bevonatára vonatkozóan(Ródium, Arany, Rózsa arany bevonatok): Mivel viszonylag vékony rétegekről beszélünk, dörzsölődés, ütődés, sok éves használat hatására a bevonat egy idő után lekophat(természetesen van erre is megoldás, hogy újra és újra lehet bevonatozni az ilyen ékszereket kb. pár ezer forintból.) Parfüm, és más alkohol tartalmú szerek gyengíthetik a bevonat és az ékszer között létrejött kötést és foltokban leválhat a bevonat. Az ilyen kozmetikumok, vegyszerek közvetlenül az ékszerre juttatását mellőzni érdemes.

 

Dondella, Leomani ékszerek

Alvás, szaunázás, fürdés, zuhanyozás, sportolás közben nem ajánlott ékszereket viselni!

Ügyeljen arra, hogy az ékszerek ne érintkezzenek számos vegyi anyaggal (parfüm, hajlakk, izzadság, háztartási vegyszerek, stb.), mert ez elősegíti a fémek oxidációját és a ragasztott kövek kilazulását, az ékszerek pedig elveszítik fényüket!

Tartsa ékszereit külön dobozban vagy táskában! Tartsa ékszereit száraz és sötét helyen! Ne tartson ékszert a fürdőszobában mivel a magas pára, nedvesség károsíthatja az ékszereket és alkatrészeiket.

Miután viselt egy kerámia ékszert, tegye hideg folyóvíz alá, és puha ruhával törölje szárazra. FONTOS! Ne tegye ezt olyan ékszerekkel melyek nemesfémmel és cirkóniával díszítettek ezeket kizárólag puha ruhával vagy kifejezetten ékszer kendővel tisztítsa!

Kerülje az ékszer leejtését vagy valamihez való ütközését, mert ez károsíthatja azokat és alkatrészeiket! 

Oliver Weber ékszerek 

Kerülje a vízzel való hosszan tartó érintkezést; kézmosás vagy úszás közben vegye le az ékszereket, mivel mind a só, mind a víz károsíthatja a köveket és a fémet.

A sérülések elkerülése érdekében ne viseljen ékszert, amikor házban vagy kertben dolgozik, mivel a tisztítószerek, vegyszerek és kemény tárgyak károsíthatják a bevonatot, és karcolásokat hagyhatnak. Különösen a tisztító- és mosószerek, parfümök, spray -k és bőrkrémek károsíthatják a ródium- vagy aranybevonatot, és feloldhatják a ragasztót, amely a kristályokat a foglalatukban tartja. Az izzadságnak maró hatása is van, ezért nem ajánlott ékszereket viselni edzés közben.

Tartsa ékszereit külön -külön az eredeti csomagolásban, ha lehetséges, vagy puha tasakokban. Ez megakadályozza, hogy kedvenc darabjai megkarcolják egymást.

Időnként polírozza ékszereit puha ruhával, hogy megőrizze csillogó fényét. Az ezüstdarabok oxidálódhatnak; nincs ok pánikra, a polírozás megoldja a problémát.

Shopping Cart