Kagylógyöngyök fajtái

Édesvízi kagylógyöngy —ékszereinkért kattintson ide.

Az édesvízi gyöngytermesztésben ma Kína vitathatatlan vezető szerepet tölt be, azonban eredetileg Japánban kezdték el elsőnek tenyészteni. A Hyriopsis cumingii puhatestű kagyló egyedülálló képessége, hogy egyszerre több tucat gyöngyöt növeszt, ezáltal megfizethetőbbé teszi az édesvízi gyöngyöket, mint a sósvízi gyöngyöket. Ennek eredményeként az édesvízi gyöngyöt leggyakrabban ékszerekben használják, általában 2-9 mm átmérőjűek. Ritkán elérik a 13 mm-t, de ezeknek a gyöngyöknek akár 7-8 évébe telik a tenyésztése, ami óhatatlanul befolyásolja az értékét. A legnépszerűbb és szerény méret a 7-8 mm-es. Az édesvízi gyöngyök természetes színei közé tartozik a fehér, a krém és a rózsaszín sok árnyalata, a legpuhább őszibaracktól a buja levenduláig. Az édesvízi gyöngyök szürke és fekete színét festéssel érik el. Az ékszeriparban leggyakrabban használt édesvízi gyöngyök: szimmetrikus, gömb alakú, ovális, barokk, könnycsepp alakú és gomb alakúak. A legértékesebb édesvízi gyöngy a kerek gyöngy, mivel ez a forma alakul ki a legritkábban.

Keshi Kagylógyöngy — ékszereinkért kattintson ide.

Eredetükben a Keshi gyöngyök állnak a legközelebb a természetes, vadgyöngyökhöz. A tény az, hogy a Keshi a gyöngytermesztés melléktermékeként jelenik meg, amikor az osztriga elutasítja a fő magot. De ugyanakkor a gyöngytasak, amelyben a Keshi gyöngy magokat képez, természetes környezetében, emberi beavatkozás nélkül megmarad. A Keshit azonban nem lehet természetes gyöngynek nevezni, mivel mesterséges gyöngyfarmokon nő. A Keshi név a japán keshinomi szóból származik, ami “mákot” jelent, mivel ezeknek a gyöngyöknek az alakja hasonlít a keshinomihoz. A színpaletta nagyon változatos. A Keshi lehet fehér vagy fekete, levendula vagy arany. Egy másik egyedi tulajdonsága ezeknek a gyöngyöknek, hogy lehetnek édesvízi és sósvíziek is. A tengeri Keshi azonban még mindig meglehetősen ritka. Ára közel van a tenyésztett tengeri gyöngy árához. Ez a gyöngy lenyűgöző fényű, mivel a gyöngy 100%-ban gyöngyházból áll, és nincs benne mag. Maga a gyöngy lehet kövérebb vagy laposabb.

Biwa Kagylógyöngy — ékszereinkért kattintson ide.

A Biwa gyöngyök nevüket a japán azonos nevű tóról kapták. Az 1930-as években ez a fajta édesvízi gyöngy világhírűvé vált. Mivel az ékszerpiacon a vad, természetes gyöngyök kínálata apadt, a japán Biwa-tó tenyésztett gyöngyei iránt nagy kereslet mutatkozott. A Hyriopsis schlegeli kagyló tenyésztésekor, egy gyöngy növekedési ideje legfeljebb 6 év volt. Jellemzőiben a Biwa gyöngy hasonlít a jelenleg Kínában tenyésztett édesvízi gyöngyökhöz. Sajnos manapság a Biwa-tóban termesztett gyöngyök egyre ritkábbak. Ez elsősorban a kínai édesvízi gyöngyök nagy ipari termesztésének és magának a japán Biwa-tónak a katasztrofális szennyezettségének köszönhető.

Kasumi Kagylógyöngy — ékszereinkért kattintson ide.

Kasumi édesvízi gyöngye Japánban őshonos. Ez a gyönyörű kő a Kasumigaura-tóról kapta a nevét, ahol ma is tenyésztik. A kasumi gyöngyöt édesvízi kagylókból tenyésztik, amelyeket a Hyriopsis cumingii és a Hyriopsis schlegelii faj puhatestűek keresztezéséből tenyésztettek ki. Ezt a fajta gyöngyöt, akárcsak a sósvízi gyöngyöt, mag segítségével tenyésztik, és teljesen elképesztő, csepp alakú formája van. A lehetséges gyöngyméretek 9-13 mm-esek, a 10-12 mm-es a leggyakoribb. A Kasumi gyöngyök sokféle káprázatos színben kaphatók – krémszínű, barack, rózsaszín, mélylila és még aranyzöld sok árnyalata. Sajnos a Kasumi gyöngy termesztését manapság Japánban a Kasumigaura-tó szennyezése fenyegeti. Kínában sikeresen tenyésztenek édesvízi Kasumi stílusú gyöngyöket. A japán Kasumi kínai megfelelőjét általában “Kasumi-szerű” vagy “Ripple Pearls” néven említik.

Edison Kagylógyöngy — ékszereinkért kattintson ide.

Az Edison gyöngy a kínai Zhang testvérpár sokéves munkájának eredménye. Ez az édesvízi gyöngy a nevét a híres amerikai tudós-feltalálóról, Thomas Edisonról kapta, aki egyszer azt mondta: “Két dolgot nem lehet beszerezni a laboratóriumomban: a gyémántokat és a gyöngyöket.” 2014 óta az Edison gyöngyöket ipari méretekben termesztik a kínai gyöngyfarmokon. Az Edison gyöngy termesztésének folyamatát szigorúan titokban tartják. Egy dolog azonban ismert. A gyöngytermesztéshez egy új típusú, keresztezéssel nyert édesvízi gyöngyöt használnak. Az édesvízi gyöngyöktől eltérően, nagy különlegességük, hogy az Edison gyöngyök egyedül nőnek az osztrigában. Ez lehetővé teszi a tökéletesen gömb alakot és, hogy elérje a 16 mm-es átmérőt, ami az édesvízi gyöngyöknél példátlan méret. Az Edison gyöngyök jellegzetes, gazdag fémes csillogással és csodálatos kerek formával rendelkeznek. Sőt, emellett gyönyörű színpalettával tenyésztik – fehér, krém, szilva, lila, sok féle rózsaszín árnyalat. Tenyésztési technológiájukból adódóan drágábbak a hagyományos Édesvízi gyöngyöknél de még mindig olcsóbbak, mint a tengeri sósvízi gyöngyök. Ez az ár előny és gyöngy tulajdonság lehetővé teszi, hogy az Edison gyöngyök sikeresen versenyezzenek a tengeri gyöngyökkel. Minden gyöngy 2-3 évig nő.

Sósvízi Akoya Kagylógyöngy — ékszereinkért kattintson ide.

Az akoya gyöngyöt általában japánnak tenyésztik, de Kínában, Vietnamban és Ausztráliában is előfordul. A Pinctada fucata puhatestű utánozhatatlan csillogással ruházza fel a gyöngyöket, amely az ékszeripar mércéjének számít. A tenyésztett Akoya gyöngy nagyon ritkán éri el a 10,5 mm-t. Leggyakrabban 6 és 8 mm közötti átmérőjűek. Ez a sajátosság magának a puhatestű héjának kis méretéből adódik. Ennek következtében ezek a gyöngyfajták ára meglehetősen magas. Bár a tenyésztési folyamat nem tart sokáig – akár 3 évig is –, az élőhely szempontjából igen igényesek. Az Akoya gyöngyök általában fehér színűek, de árnyalatuk a krémestől az ezüstösig változhat. A forma túlnyomórészt gömb alakú, de néhány gyöngy ovális és barokk is.

Sósvízi Tahiti kagylógyöngy — ékszereinkért kattintson ide.

A legértékesebb gyöngy a tahiti gyöngy, amely a Pinctada margaritifera osztrigából származik. Tahitin és a Francia Polinézia gyöngyfarmjain termesztik, természetesen fekete színűek, bár az árnyalatok sokfélesége kielégíti a legigényesebb gyöngy ínyenceket is. Az árnyalatok végtelen választéka létezik, a szürkétől a liláig, sőt az olívabogyótól a mélykékig. 10-11 mm-nél nagyobb gyöngy termesztése fáradságos munka, amely végül nem mindig sikerül. A tahiti gyöngyök sem kivételek, más fajtákhoz hasonlóan, a legnagyobb gyöngy a legértékesebbek. Ritka esetekben a Tahiti gyöngyök átmérője meghaladhatja a 18 mm-t. A legtöbb esetben a gyöngy mérete 8 és 16 mm között változik. Az uralkodó formák kerek, elliptikus, könnycsepp alakú, érme alakú, ovális és barokk. Kétségtelen, hogy Tahiti gyöngy a királyok a vetélytársaik közül.

Shopping Cart